En kropp efter en förlossning


Publicerat den: 2014-03-20 [20:15:54]


På lördag har det gått en månad sen förlossningen. 

Jag är så stolt över min kropp. Jag håller huvudet högt och visar mer än gärna upp min mammakropp!

Jag har burit ett barn. Jag har fött ett barn. Den här kroppen har skapat en ny människa. Ni förstår hur magiskt det är va? 

Jag väger 72 kg idag. 72 härliga kilon. Magen är degig, slapp och putar ut. 

Jag önskar att den här kroppen var accepterad av samhället. Jag önskar att kroppar som precis genomgått graviditet och förlossning fick applåder och stående ovationer. 

Jag är en riktig kvinna, med en riktig kropp. Jag känner mig både snygg och sexig i den här kroppen. 

Som jag skrivit tidigare tycker jag att de finns alldeles för lite bilder ute på kroppen efter graviditeter. Riktiga kroppar, inte kändiskroppar, inte den lilla klicken vars kroppar drar ihop sig och blir platt och muskulös direkt (dom finns men är få). Jag vill se fler degiga, lite mulliga kvinnor, med bristningar och skrynklig mage. Så jag börjar med att dela med mig av min kropp. 
Jag vill att alla som väntar barn ska få känna lycka och glädje över vad deras kroppar klarar, inte känna pressen över att blixtsnabbt hoppa i storlek 36 och vara tight och rippad inom loppet av ett par månader.

Det finns som sagt kvinnor som återhämtar sig makalöst fort och det missunnar jag dom verkligen inte!
Men de flesta behöver mer tid än så och för många kommer kroppen alltid att visa att den burit barn. 

Jag har fått bristningar. Inte direkt på magen, men på höfter, rumpa, stuss och lår.
Ränder som för alltid kommer vara där och visa för omvärlden att min kropp är makalös och i min kropp bor det även en mamma. 

Något många inte vet:
Det tar ungefär 6 veckor för livmodern att dra ihop sig.

Den raka magmuskeln(den som ger "sexpack") delar sig för att barnet ska få plats. Det kan ta månader för muskeln att återställa sig. För en del går den aldrig ihop igen. Att den raka magmuskeln delat sig gör att magen putar ut och man kan se gravid ut fast barnet är ute. 

Där moderkakan suttit är det ett sår i livmodern. Ett öppet sår som blöder. Blödningen heter avslag och kan hålla på upp till 12 veckor. Att konditionsträna när man har avslag kan vara farligt då det gör det svårare för livmodern att läka såret.

När man bär och föder barn gör trycket och tyngden att bäckenbotten musklerna i princip utplånas. Man tränar upp dessa igen successivt med knipövningar och övningar för inre magmusklaturen. 
Om man tränar, bär tungt eller tex hoppar för tidigt efter en graviditet finns risken för framfall. Livmodern trillar alltså "ner" och trycker på urinblåsan för att bäckenbotten musklerna som ska hålla upp det inte är tillräckligt starka för att orka hålla emot under hög belastning. Framfall kan orsaka urinläckage och smärta, det försvinner sällan av sig självt utan behöver opereras. Även kvinnor förlösta med kejsarsnitt sitter i samma båt, trycket från graviditeten räcker för att försvaga bäckenbotten. 

Om man ammar är det förenat med livsfara för bebisen att banta! En allsidig kost enligt tallriksmodellen krävs för att det ska produceras bröstmjölk av god kvalité som ger barnet allt det som behövs.

Så med detta sagt. Det kan alltså ta upp till 3 månader om inte mer innan kvinnor kan börja träna igen. 

Kroppens omställning efter att ha burit ett barn kan göra att vissa aldrig kan få en platt mage igen. (Ingen kvinna vill någonsin höra kommentarer som antyder att vi ser gravida ut!)

En bebis är ett heltidsjobb! Nej förresten, två heltidsjobb där passen är dygnet runt. Så även om kroppen återhämtar sig fint och man kan börja träna är det inte säkert att tiden finns till. 

När bebisen väl sover ska man komma ihåg att vila själv, äta, duscha, bajsa, borsta tänderna. Nej man kan inte göra allt det när ens partner kommer hem.

När ens partner är hemma ska man städa, tvätta, handla, laga mat, umgås som familj och som par. 
Ens partner behöver egen tid med bebisen då kanske man kan passa på att träna? Ja, men om man helammar kan det vara ont om tid(vissa barn tar inte bröstet igen om man blandar med flaskmatning) 

Livet med barn är magiskt men ett svårt pussel med många tusen bitar att lägga.

Så beröm kvinnors kroppar och förstå hur otroligt det är att dom klarar hela vardagen! 
Extra kilon och förslappade muskler kan bli kvar länge på grund av tidsbrist. 

Jag hoppas och önskar att samhället kan bli mer accepterande av kvinnokroppen efter graviditet. Att den större massan fick förståelse för att kroppen behöver tid och utrymme att återhämta sig. 
Jag önskar att idealet var kroppar med valkar och skavanker. Att bilderna som spreds och pratades om som "sexigt" var bilder på riktiga kvinnor, med riktiga kroppar. 

Det blev ett långt inlägg, tack för att ni orkat läsa. Men de här är viktigt för mig. 


Kommentarer
Madde

Så bra skrivet! Verkligen. Kvinnokroppen är helt fantastiskt!

2014-03-20   23:03:36
URL: http://livebyheart.blogg.se
MartinaStina

Ett modigt och ärligt inlägg! Såhär ser verkligheten ut!

2014-03-21   09:41:22
URL: http://martinastina.spotlife.se
Makalösamalin

Men så fantastiskt! Du har ju helt rätt :) min man älskar min nya postförlossningskropp (7 mån) och jag tycker den är helt ok :) men så som du skildrar det känner jag mig plötsligt jättevacker! Tack! :)

Svar: Känn dig sexig! Din kropp är grym! :)
jenniferbetzen.se

2014-03-22   16:10:03

Kommentera inlägget här

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback